FL Technics > Dla Mediów > Press Releases > Avia Solutions Group otwiera przedstawicielstwo w Kuala Lumpur

Avia Solutions Group otwiera przedstawicielstwo w Kuala Lumpur

2011.11.30

Litewski holding lotniczy Avia Solutions Group, wraz ze spółką zależną FL Technics, umacnia pozycję na światowym rynku wsparcia technicznego samolotów i do końca tego roku otworzy przedstawicielstwo w Kuala Lumpur.

- FL Technics ma ambicję stać się lokalną firmą działającą na całym świecie. Właśnie po to, żeby uczynić krok w kierunku realizacji naszej wizji, otwieramy biuro w regionie Azji i Pacyfiku. Bieżące prognozy jasno pokazują, że wejście na rynek azjatycji na pewno będzie opłacalne. Zapotrzebowanie na usługi lotnicze w tym regionie stale wzrasta i nasza firma nie może przegapić szansy na zajęcie kawałka rynku - wyjaśnia Linas Dovydenas, prezes zarządu Avia Solutions Group.

Eksperci oczekują, że wzrost PKB w regionie azjatyckim wyniesie 4-8 proc., co umieści go na pierwszym miejscu listy najszybciej rozwijających się rynków lotniczych. Boeing przewiduje, że w ciągu najbliższych dwudziestu lat, popyt na samoloty w tym regionie wyniesie 11,5 tys. sztuk, co spowoduje wzrost zapotrzebowania na personel techniczny w liczbie ponad 240 tys. osób. Sam tylko transport lotniczy będzie rósł w tempie 6-7 proc. rocznie.

- Otwarcie biura w Kuala Lumpur oznacza, że Avia Solutions Group i FL Technics wspólnie będą zaspokajać potrzeby szybko rozwijającego się regionu Azji i Pacyfiku. Nowe biuro będzie funkcjonować na zasadzie jednego okienka i będzie zapewniać klientom usługi nie tylko utrzymaniea liniowego i inżynieryjne, ale także będzie zaspokajać rosnący popyt (zwłaszcza ten generowany przez linie lotnicze znajdujące się na tzw. „czarnej liście” IATA) na zarządzanie silnikiem i podwoziem, dostawy części zamiennych i komponentów, szkolenia personelu technicznych, szkolenia załóg lotniczych i rozwiązania leasingowych - mówi Dovydenas.

Według prezesa zarządu Avia Solutions Group, nowe przedstawicielstwo będzie prowadzone przez Pana Hermanna Nagela, który ma duże doświadczenie w pracy na rynkach Azji i Pacyfiku oraz sieć klientów i partenerów. W początkowym okresie w biurze będą pracowały 3-4 osoby z wieloletnim doświedczeniem na azjatyckim rynku lotniczym.

FL Technics świadczy usługi w swoich głównych ośrodkach na Litwie i Ukrainie i jest jednym z największych dostawców usług MRO w Krajach Nadbałtyckich, Wspólnocie Niepodległych Państw i całej Europie Wschodniej. Posiada certyfikaty EASA Part 145, Part 147 i Part M. Wraz ze spółkami zależnymi, zapewnia zintegrowaną obsługę techniczną samolotów typu Airbus A320, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, Boeing 737 CL, Boeing 737 NG, Boeing 757, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 747, SAAB, ATR 42/72, Bombardier CRJ i Embraer 145.
Firma oferuje swoim klientom kompleksowe oraz indywidualnie dopasowe rozwiązania w zakresie liniowej i hangarowej obsługi techniczna, zarządzania silnikiem, wsparcia inżynieryjnego, dostaw części zamiennych i komponentów oraz szkoleń. Niedawne przejęcie Storm Aviatiom Limited, brytyjskiej firmy działającej na rynku liniowej obsługi technicznej, stwarza dalsze możliwości rozwoju potencjału FL Technics. Obecnie spółka oferuje usługi w 24 stacjach liniowych w Europie i Wspólnocie Niepodległych Państw. Niedawno spółka FL Technics rozpoczęła strategiczną współpracę z Boeingiem i będzie oferować wsparcie techniczne dla maszyn tego producenta, włącznie z Boeingiem 787 Dreamliner, w ramach programu GoldCare.