FL Technics > Dla Mediów > Press Releases > FL Technics rozszerza współpracę z linią Europe Airpost

FL Technics rozszerza współpracę z linią Europe Airpost

2011.09.14

Spółka FL Technics, dostawca zintegrowanych usług w zakresie obsługi technicznej samolotów (MRO) rozszerzył swoją współpracę z Europe Airpost o obsługę trzech Boeingów 737 CL należących do tego przewoźnika.

FL Technics będzie wykonywał kompleksową obsługę techniczną maszyn, włączając w to dostawy części zamiennych oraz program ochrony antykorozyjnej, nie ograniczone tylko do przeglądów C i D. Pierwszy Boeing naląży do Europe Airpost przyleciał do wileńskiej bazy spółki w ubiegłym tygodniu. Kolejny jest oczekiwany natychmiast po zakończeniu obsługi pierwszej maszyny.

- Mamy bardzo dobre relacje z Europe Airpost od 2010 r., kiedy to linia zaufała FL Technics i powierzyła spółce obsługę techniczną samolotu transportowego Boeing 727. Rozszerzenie współpracy przyczyni się do umocnienia w Europie naszej pozycji, która systematycznie rośnie w siłę od kilku lat - komentuje Jonas Butautis, dyrektor zarządzający FL Technics.

Według J.Butautisa, FL Technics ma jeden z najlepszych w Europie zespół specjalistów od Boeingów, a stosunek jakości usług do ceny pozwala firmie z sukcesem konkurować na rynkach zarówno zachodniej, jak i wschodniej Europy.

Spółka FL Technics, mająca siedzibę w miedzynarodowym porcie lotniczym w Wilnie, jest jednym z największych w Europie Wschodniej, Wspólnocie Niepodległych Państw i regionie Bałtyckim dostawcą zintegrowanych usług obsługi technicznej samolotów. Świadczy usługi, według wymagań certyfikatów EASA Part 145, Part 147 and Part M, dla maszyn typu Airbus A320, Boeing 737 CL, Boeing 737 NG, Boeing 757, SAAB, ATR 42/72, Bombardier CRJ o Embraer 145. Firma oferuje obsługę hangarową w swoich bazach na Litwie i Ukrainie oraz obsługę liniową w dziewięciu całodobowych stacjach. Przejęta niedawno brytyjska firma Storm Aviation, działająca na rynku liniowej obsługi technicznej, powiększyła możliwości techniczne FL Technics. Do końca 2012 r. oczekuje się, że spółka będzie posiadała 24 stacje obsługi liniowje w Europie i Wspólnocie Niepodległych Państw.

O Europe Airpost:
Europe Airpost to francuska linia lotnicza będąca częścią grupy lotniczej ASL, założonej w 2008 r. jako związek kilku wiodących firm lotniczych: Europe Airpost, Air Contractors, ACE, ACLAS oraz Safair. Jest największym na świecie operatorem maszyn Boeing 737-300s Quick Change, przystosowanych do szybkiej zmiany przeznaczenia - w dzień latają jako samoloty pasażerskie, a w nocy są używane jako maszyny trasportowe. Flota Europe Airpost składa się z 14 maszyn Boeing 737-300 Quick Change i dwóch pasażerskich Boeingów 737-700s oraz dwóch trasportowych Boeingów 737-300s i czterech transportowych Fokkerów 27s.